NIEUW-AMSTERDAM - In een schuur bij een pand aan de Scheidingsweg in Nieuw-Amsterdam is vannacht een drugslab aangetroffen. Het lab was in werking. Een 54-jarige man uit de gemeente Emmen is aangehouden op verdenking van het vervaardigen van harddrugs.


De politie beschikte over informatie dat er mogelijk een drugslab aanwezig zou zijn in een pand aan de Scheidingsweg. Daarop trof de politie op zaterdagochtend 17 juni rond 02.00 uur een werkend drugslab aan in een schuur. Daar stonden verschillende goederen die bestemd lijken voor de productie van synthetische drugs. Onderzoek zal dat verder moeten uitwijzen. Ook werd er in het pand een hennepkwekerij ontdekt. Deze kwekerij was niet meer werking.

De politie heeft vannacht een 54-jarige man uit de gemeente Emmen aangehouden. Hij is overgebracht naar een politiebureau.

Lab ontmantelen en ontruimen

De recherche is na het aantreffen van het lab meteen begonnen met onderzoek. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen zal het drugslab ontmantelen en vervolgens ontruimen. De aangetroffen grondstoffen en goederen worden vernietigd.

Herken de signalen van een drugslab

Voor de politie zijn mensen in de buurt erg belangrijk als het gaat om het signaleren van drugslabs en het delen van informatie met de politie. Een drugslab herken je onder andere aan voertuigen of bestelbusjes die op vreemde tijdstippen naar het pand toe rijden. Men probeert vaak zo onopvallend mogelijk in- en uit te laden, maar soms zie je mensen sjouwen met jerrycans of vaten.

Bij een drugslab kan een chemische – soms anijsachtige - lucht vrijkomen. Om te voorkomen dat mensen dit ruiken dichten criminelen kieren en ramen vaak met purschuim. De productieplaats is meestal goed afgeschermd en de ramen en deuren zijn vaak geblindeerd. Bij een drugslab hoor je vaak een voortdurend zoemend, brommend geluid.

Grote risico’s voor omgeving

Drugslaboratoria en opslagplaatsen zijn een groot risico in woonwijken en op bedrijfsterreinen. Niet alleen het productieproces, maar ook de opslag van chemische stoffen is levensgevaarlijk. Heeft u tips over de aanwezigheid van dit soort criminele activiteiten? Geef dit dan door aan de politie via het meldformulier op politie.nl. Uiteraard kunt u uw informatie ook telefonisch doorgeven via 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M.