EMMEN - Voor maar liefst elf strafbare feiten moest een 25-jarige man uit Emmen zich vandaag verantwoorden voor de rechtbank in Assen. Daar eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van twintig maanden en een rijontzegging van twee jaar tegen hem.

Het is een rij strafbare feiten waar geen eind aan lijkt te komen. In deze zaak gaat het onder meer over het autorijden onder invloed van drugs, het vernielen van een scooter en een auto, het verzetten bij een aanhouding met letsel, het vervoeren en in het bezit hebben van softdrugs en het op een levensgevaarlijke manier autorijden, ook nog eens zonder rijbewijs. Maar de meest in het oog springende strafbare feiten zijn twee pogingen tot zware mishandeling van agenten.

Poging zware mishandeling

Alle incidenten vinden plaats in Emmen. Zo rijdt de verdachte op 11 november 2021 onder invloed van drugs, met een gestolen scooter, bewust een agent aan. Dat gebeurt nadat de agent had geprobeerd hem aan een controle te onderwerpen. Volgens de officier van justitie is hier sprake van een poging zware mishandeling. Bij het incident raakt de verdachte overigens gewond. Hij wordt overgebracht naar het ziekenhuis. Door de officier van justitie wordt besloten om hem te horen, nadat hij enigszins hersteld is. Dat horen gebeurt alleen niet, omdat de verdachte na zijn ontslag uit het ziekenhuis onvindbaar is.

“De verdachte raast door Emmen met oogkleppen op zonder oog te hebben voor enige regel.”

Op 17 maart 2022 komt de man weer in het vizier van de politie. Hij werkt niet mee aan een verkeerscontrole en rijdt in een auto, met opengeslagen deur, opnieuw in op een agent. Hij verzet zich daarna bij zijn aanhouding. Daarbij krijgt een agent twee vingers tussen de deur van de auto, waarna de verdachte vlucht; wel met een handboei om zijn pols. Ook daarna is het de verdachte gelukt een tijdje onder de radar te blijven van politie en OM.

Dollemansrit

Dat verandert op 13 augustus 2022. Een agent ziet een man zonder gordel rijden. Het blijkt de verdachte te zijn. Er ontstaat een achtervolging, waarbij de verdachte de politieauto van de weg probeert te drukken. Ook rijdt hij onder meer over fietspaden en grasvelden in de Emmer wijk de Rietlanden. Vanwege de levensgevaarlijke capriolen van de verdachte wordt de achtervolging gestaakt; de man ontkomt weer.

Dat duurt alleen niet heel lang, want ruim een week later wordt hij gezien in het centrum van Emmen. Uiteindelijk wordt hij aangehouden. Vanaf dat moment zit hij vast.

Oogkleppen

De officier van justitie omschrijft de verdachte als iemand die behoorlijk wat moeite heeft met het gezag. Met zijn handelen heeft hij voor levensgevaarlijke situaties gezorgd, voor zowel agenten als bewoners. “De verdachte raast door Emmen met oogkleppen op zonder oog te hebben voor enige regel.”

Naast een lange celstraf eist de officier van justitie ook een rijontzegging. De man heeft geen rijbewijs en mag dus helemaal niet rijden. Maar met een eventueel op te leggen rijontzegging wordt ook voorkomen worden dat hij in de periode van de ontzegging rijlessen neemt.