EMMEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Nederland heeft een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen een 20-jarige man uit Emmen. Hij wordt verdacht van het in januari 2023 leiding geven aan een criminele organisatie in Emmen. Het OM vindt dat hij medeplichtig is aan de overval bij een jeugdzorginstelling aan de Stationsstraat in Emmen op 14 januari 2023. Daarbij kwam een 26-jarige medewerkster van de instelling om het leven.

Ook wordt de man verdacht medeplichtig te zijn geweest aan een gewapende overval op de McDonald’s in Emmen op 9 januari 2024. Tevens vinden de officieren van justitie dat hij verantwoordelijk moet worden gehouden voor het voorbereiden van meerdere (mislukte) overvallen op een tankstation in de week voorafgaand aan de gruwelijke overval op de jeugdzorginstelling.

Dodelijke roofoverval


Eerder deze week heeft het OM forse straffen geëist tegen een 17-jarige man en een 20-jarige man (toevoegen link persberichten) uit Emmen. Zij worden verdacht van het om het leven brengen van de jonge vrouw in de jeugdzorginstelling. De officieren van justitie vinden dat de verdachte ook een rol heeft gehad bij deze dodelijke roofoverval.

Leveren van een mes


Volgens het OM heeft de verdachte aan de beide overvallers kleding, maskers, een tas en een mes geleverd. In zijn woning is meerdere keren gesproken over “geld maken”. Als een overval op een tankstation aan de Wolfsbergenweg in Emmen die avond geen geld oplevert, bedenken de beide overvallers een ander plan. Eén van hen woont in een jeugdzorginstelling en weet dat daar geld ligt.

Dit plan leidt uiteindelijk tot de gruwelijke dood van de 26-jarige vrouw. Zij is om het leven gebracht met het mes dat volgens het OM door de verdachte aan de overvallers is verstrekt.

Nadat de verdachten de buit van slechts enkele honderden euro’s in hun handen hadden, was het de bedoeling terug te keren naar het huis van de verdachte. Daar zou volgens het OM het geld worden verdeeld.

Medeplichtig


Het OM verdenkt de verdachte van medeplichtigheid aan een gekwalificeerde doodslag. Dat betekent in dit geval dat hij mede verantwoordelijk moet worden gehouden voor het om het leven brengen van een jonge vrouw om een diefstal te verhullen.

Volgens de officieren van justitie hebben, naast het leveren van onder meer de kleding en het mes, groepsdruk en bewijsdrang er toe geleid dat de beide overvallers zich niet vrij hebben gevoeld om nog een keer zonder geld terug te komen bij de verdachte.

Modus operandi


Vijf dagen eerder heeft de verdachte volgens het OM op min of meer dezelfde wijze geopereerd rond de overval op de McDonald’s. Een overval waarbij door één van de overvallers in het plafond is geschoten en mensen onder schot zijn gehouden.

Ook bij deze overval was de verdachte fysiek niet aanwezig, maar is er in zijn woning over gesproken, heeft die woning gediend als uitvalsbasis en heeft de verdachte ook hier kleding en wapens meegegeven.

Scooterdiefstallen


De verdachte heeft in de ogen van het OM niet alleen strafbare feiten in Emmen gepleegd. Ook worden hem scooterdiefstallen verweten in Groningen in april 2022. De verdachte heeft daarnaast een fors strafblad en liep nog in een proeftijd van eerder opgelegde straffen. Daarom wil het OM dat eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraffen worden omgezet in een onvoorwaardelijke celstraf.

Op 1 februari 2024 maakt de rechtbank bekend wanneer het uitspraak doet in deze zaak.