EMMEN - Vandaag staan twee broers voor de rechtbank van Overijssel, locatie Zwolle. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de twee broers, van respectievelijk 37 en 44 jaar uit omgeving Emmen, verschillende strafbare feiten waaronder het voorhanden hebben van valse facturen oftewel valsheid in geschriften en omzetbelastingfraude. Een van de broers had ook professioneel vuurwerk en een ploertendoder in zijn bezit. En dat is illegaal. Het OM eist 12 en 20 maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk met aftrek van de paar dagen die in voorarrest zijn doorgebracht.


Boekenonderzoek Belastingdienst

Na een controle van de Belastingdienst werd het duidelijk dat de broers omzetbelastingfraude pleegden. Ze vonden een groot aantal valse facturen over een periode van 2015 tot en met 2020. Toen is het OM verder onderzoek gaan doen.

Omvang fraude

“Waar gaat het hier nou over? Over een meerjarige en meerledige fraude gericht op het ontduiken van omzetbelasting. Gedurende meerdere jaren hebben beide verdachten steeds opnieuw de beslissing genomen om valse facturen in te laten boeken in hun administraties en vervolgens te laten verwerken in omzetbelastingaangiftes. Voor een van de broers komt daar ook nog eens nitraatbommen en een ploertendoder bij. Door zo te handelen hebben de broers geparasiteerd op de gemeenschap, op de samenleving. Ze hebben er bewust voor gekozen om aan die samenleving minder bij te dragen dan zij verplicht zijn. Het is asociaal wat de broers hebben gedaan. Ze hebben de spreekwoordelijke kluit belazerd – waaronder ook hun concurrenten die wel eerlijk en op de juiste wijze belasting betalen. De omvang van de belastingfraude is ingeval van de ene broer berekend op ruim € 252.000 en ingeval van de andere broer op ruim € 397.000. Dat zijn hele forse bedragen; daar kan je een huis van kopen in de gemeentes waarin deze fraude is gepleegd”, aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet op 29 december uitspraak.