COEVORDEN - Vandaag ging het in de rechtbank van Overijssel, in Zwolle, over verduistering van meer dan 6.400 spelcomputers en over belastingfraude. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een 53-jarige man uit Coevorden verduistering in dienstbetrekking en het opzettelijk indienen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting, een 40-jarige man uit de gemeente Roerdalen witwassen en belastingfraude en de derde verdachte, een 37-jarige man uit de gemeente Ooststellingwerf, schuldheling en omzetbelastingfraude.


Het OM eiste gevangenisstraffen tot 26 maanden.

Aanleiding onderzoek was online gokken

Uit onderzoek van de Belastingdienst bleek dat de 53-jarige verdachte in vijf jaar tijd voor ruim vijf ton had ingelegd bij online gokplatformen. Dit gebeurde in de periode tussen 2010 en 2019. De Belastingdienst stelde daar vragen over die uiteindelijk leidden tot een onderzoek van de FIOD onder leiding van het OM.

Het geld dat hij inlegde, verdiende hij door de online verkoop van spelcomputers. De verdachte verduisterde 6.464 spelcomputers (PlayStations) uit het bedrijf waar hij werkte en verkocht deze vervolgens via Marktplaats. Het geld dat hij daarmee verdiende, gaf hij niet op in zijn aangifte inkomstenbelasting (periode 2014 tot en met 2018).

Het spoor naar de andere verdachten

De 40-jarige verdachte uit de gemeente Roerdalen kocht de spelcomputers van de 53-jarige man via Marktplaats. Daarmee maakte hij zich schuldig aan witwassen van de spelcomputers en een geldbedrag van 1,2 miljoen euro. Hij verkocht de computers namelijk weer door aan de derde verdachte in deze zaak: de 37-jarige man uit Ooststellingwerf. Het OM verwijt de 53-jarige man ook het onjuist indienen van aangiften inkomstenbelasting in de periode 2014 tot en met 2018. De derde verdachte, de 37-jarige man, maakte zich volgens het OM schuldig aan schuldheling van de verduisterde spelcomputers en omzetbelastingfraude (2014 tot en met 2018).

Parasiteren op de zak van spelcomputerfabrikant

“De drie verdachten hebben zich jarenlang gelaafd aan een besmette inkomstenbron. Ze hebben zich gretig tegoed gedaan aan de geld- en goederenstroom die verduistering als oorsprong had. Zodoende hebben ze geparasiteerd op de zak van de spelcomputerfabrikant en gemeenschapsgeld. Tegelijkertijd hebben ze eerlijke spelcomputerhandelaren op een oneerlijke wijze beconcurreerd. Kortom, een zware fraudezaak”. Bovengenoemde straf vindt de officier van justitie dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak in deze zaak.