EMMEN - De officier van justitie eiste vandaag in de rechtbank in Assen een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar en een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) tegen een 29-jarige man voor medeplegen poging moord, gepleegd op 27 februari 2022 in Emmen. Naast medeplegen poging moord wordt de man ook verdacht van feiten die in verband staan met dit incident.

Het OM: “Opvallend is dat de auto bij het ongeval niet remt, maar in nagenoeg constante snelheid doorrijdt”.

Politie ontvangt op 27 februari 2022 een melding van een aanrijding waarbij een scootmobiel van achteren is aangereden door een auto. Deze aanrijding staat op beeld. Te zien is dat de scootmobiel rechts op de weg rijdt en vol van achteren wordt geraakt en een eindje wordt voortgeduwd. Het slachtoffer heeft zijn knie op drie plaatsen gebroken, zijn arm is kapot en moet worden geopereerd. Het OM: “Opvallend is dat de auto bij het ongeval niet remt, maar in nagenoeg constante snelheid doorrijdt”. Ter plaatse wordt een kentekenplaat aangetroffen van een Mercedes die begin februari gesloten blijkt te zijn in Duitsland. Korte tijd na de melding van de aanrijding krijgt politie een melding dat er op een afgelegen locatie in Dalerveen een Mercedes in brand staat. Een soortgelijke Mercedes is met de kentekenplaat die op de plaats van het ongeval is aangetroffen op 14 februari te zien bij een fietsendiefstal. Verdachte is op die beelden te zien en kan gelinkt worden aan de Mercedes die in Dalerveen in brand stond én aan de kentekenplaat die op de plaats van de aanrijding is aangetroffen.

In het onderzoek worden meerdere personen als verdachte gehoord. Uiteindelijk wordt de 29-jarige man aangewezen als degene die verantwoordelijk is voor de aanrijding met de scootmobiel. Verdachte is op dat moment voortvluchtig maar kan op 29 september worden aangehouden.

Naast de poging moord wordt de man ook verdacht van verlaten plaats ongeval, medeplegen vernieling van een auto en medeplegen vernietigen bewijsmateriaal. De diefstal van een elektrische fiets op 14 februari 2022 in Coevorden en het aanwezig hebben van drugs ten tijde van zijn aanhouding worden aan de tenlastelegging toegevoegd.

Op 20 november 2021 blijkt verdachte ook betrokken te zijn geweest bij een zware mishandeling in Coevorden. Daar zou het gaan om een conflict over een scooter. Als aangever bij de woning komt om te praten, wordt hij direct door drie mannen op zijn hoofd geslagen. Dat gaat ook door als hij op de grond ligt. Het slachtoffer houdt daar een gebroken neus en versplinterde oogkas aan over. Het OM verdenkt verdachte ervan dat hij degene is geweest die het letsel heeft toegebracht. Dit feit neemt de officier mee bij de formulering van de strafeis.