DALEN/HOLSLOOT - Het in werking zijnde drugslab dat op 12 september 2021 werd aangetroffen tussen Dalen en Holsloot is één van de grootste in Drenthe. Dat concludeert het parket Noord-Nederland van het Openbaar Ministerie (OM). Drugslabs, zeker van deze omvang, brengen grote risico’s met zich mee. Door onder meer brandgevaar, overvallen en fouten in de productie vallen in Nederland jaarlijks gewonden en doden.

Grote geldbedragen gaan rond in het drugscircuit, wat leidt tot steeds grootschaligere en professionelere producties. Een voorbeeld daarvan is het lab in Dalen, waar amfetamine werd gemaakt. Voor de betrokkenheid bij dat lab eist het Openbaar Ministerie (OM) tegen drie mannen uit Zwijndrecht en Den Haag celstraffen tot zeven jaar.

Groot en professioneel

In het lab werd ruim 780 liter amfetamineolie gevonden. Volgens omrekentabellen die het OM hanteert kan met 1 liter 2,4 kilogram amfetaminepasta worden gemaakt. “Voor de snelle rekenaar levert deze productielocatie per productieronde ruim 1500 kilogram amfetaminepasta op. Mijns inziens blijkt hieruit de grootte en professionaliteit van het drugslab”, aldus de officier van justitie, die verder concludeert dat het drugslab zo groot was dat, “het veel groter is dan omschreven in de hoogste categorie van de richtlijnen voor strafoplegging van het Openbaar Ministerie.”

Chemische lucht

De politie komt het lab op het spoor na een melding dat er wordt gesleept met vaten en er wellicht dubieuze praktijken plaatsvinden op het betreffende perceel. De politie ruikt bij aankomst meteen een chemische lucht. Bij het betreden ervan treft de politie een drugslaboratorium aan. Ook zien zij een aantal personen wegvluchten. Eén verdachte, de man uit Den Haag, wordt meteen aangehouden. Op dezelfde avond worden ook de twee andere verdachten opgepakt. Zij zijn op de A28 ter hoogte van Zwolle van de weg geplukt.

Drugsafval

Op het perceel tussen Dalen en Holsloot worden uiteindelijk meerdere stoffen en goederen gevonden die gebruikt werden op om op industriële schaal drugs te produceren. Aangetroffen is onder meer amfetamineolie, vier nog warme grote reactieketels en honderden liters met een vloeistof dat amfetamine bevat. Ook is zo’n 10.000 liter aan drugsafval gevonden, deels gestort op onbeschermde plekken. Denk daarbij aan lege gasflessen en diverse (gevaarlijke) zuren die overblijven na het vervaardigen van de drugs. Dat levert schade op voor de bodem, de lucht en de natuur, waardoor er ook sprake is van een overtreding van de Wet milieubeheer.

Medeplegen

Volgens de officier van justitie hebben de verdachten, al dan niet met elkaar, bewust en nauw samengewerkt om dit lab te kunnen exploiteren. Dit blijkt vooral uit het bezit en gebruik van diverse (crypto)telefoons en gevonden beschrijvingen voor het vervaardigen van verdovende middelen. Ook zijn chemicaliën bij een verdachte thuis aangetroffen en is DNA van twee verdachten op in beslag genomen gasmakers gevonden.

Gezien zijn rol en het feit dat het niet de eerste keer is dat hij bij dit soort activiteiten betrokken is eist de officier van justitie zeven jaar cel tegen een 38-jarige man uit Zwijndrecht. De twee overige verdachten, een 33-jarige man uit Den Haag en een 32-jarige man uit Zwijndrecht, horen een gevangenisstraf tegen zich eisen van vier jaar.

De rechtbank in Assen laat na de zitting weten wanneer het uitspraak doet in deze zaak.