EMMEN - Voor het industrieel en dienstverlenend midden- en kleinbedrijf in de gemeente Emmen is ruim zestig miljoen euro Europees geld beschikbaar gesteld. Dit geld is bedoeld als steun in de rug voor bedrijven die de overgang naar nieuwe, duurzame productiemethodes, duurzame energie, productontwikkeling en toekomstgerichte opleidingen willen maken.


Ondernemers helpen

Emmen komt voor het bedrag uit het Just Transition Fund (JTF) in aanmerking, omdat de Europese Unie vindt dat de gemeente oneerlijk zwaar wordt getroffen door de overgang van fossiele energievoorziening (olie en gas) naar duurzame energie uit bijvoorbeeld zon en wind. In Emmen zijn veel bedrijven verbonden aan de olie- en gasindustrie en die moeten veranderd worden. JTF helpt bij het realiseren van nieuwe banen in bijvoorbeeld de groene chemie en het vernieuwen van kennis van medewerkers. Wethouder Guido Rink: “We willen als gemeente, samen met Ondernemend Emmen, korte lijnen met de ondernemers. Dat betekent dat we actief naar bedrijven toe gaan, met ze in gesprek gaan over de toekomst en hun vragen verzamelen. Dan gaan we samen kijken hoe we ze met geld van het JTF zouden kunnen helpen.”

Samenwerking

De samenwerking tussen de kleine MKB bedrijven is noodzakelijk wanneer het gaat om financiële ondersteuning vanuit het JTF. Veel bedrijven hebben met vergelijkbare uitdagingen te maken op het gebied van energie, opleidingen, automatisering en digitalisering. “Dan is het slim om samen op te trekken om geld uit het JTF te halen. Wij helpen daar graag bij”, aldus Herman G. Idema van Ondernemend Emmen.

Positieve resultaten

De eerste positieve resultaten van het Europese Just Transition Fund in Emmen zijn er. Het gaat om een aantal grote projecten die binnenkort bekend worden gemaakt. Vooral voor de kleine MKB bedrijven is het belangrijk om te vernieuwen, waardoor groeikansen verbeteren. Denk hierbij aan de energietransitie, innovatieve producten en productiemethodes, digitalisering en opleidingen.