EMMEN - De gemeente Emmen pakt de lange wachtlijst voor beschut werk aan door te investeren in extra werkplekken. Op donderdag 1 mei 2025 begint de eerste groep van 39 mensen met hun nieuwe betaalde baan bij EMCO-groep.

Wat is beschut werk?

Beschut werk is een betaalde baan in een aangepaste omgeving. Het is bedoeld voor mensen die kunnen werken, maar extra begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig hebben. Elk jaar bepaalt het Rijk hoeveel beschutte werkplekken gemeenten minimaal moeten realiseren en hoeveel geld ze daarvoor krijgen. Gemeenten mogen extra werkplekken realiseren, maar moeten dan zelf de kosten dragen. De vraag naar beschutte werkplekken is in Emmen al jarenlang groter dan het aantal plekken dat het Rijk vaststelt. Hierdoor is een lange wachtlijst ontstaan.

Waarom is dit een probleem?

Wethouder Raymond Wanders vertelt over het probleem: "Eind vorig jaar stonden er 77 mensen op de wachtlijst, terwijl er jaarlijks ongeveer 6 plekken bij komen van het Rijk. Door het tekort aan beschutte werkplekken belanden mensen jarenlang op een wachtlijst - vaak met een uitkering - zonder enig zicht op werk. Deze wachtlijst is ons een doorn in het oog. De gemeenteraad heeft ons daarom vorig jaar gevraagd te onderzoeken wat er nodig is om dit op te lossen.”

Investeren in mensen loont

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat het loont om te investeren in extra beschutte werkplekken. Gemeente Emmen heeft daarom besloten om de huidige wachtlijst op te lossen. Dat gebeurt in fases. Op 1 mei krijgen de eerste 39 mensen een arbeidscontract.

Wanders: “We hebben onderzoek gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat het bieden van een baan aan deze inwoners een win-win situatie is. Werken geeft mensen eigenwaarde, draagt positief bij aan hun gezondheid en helpt schulden te voorkomen. Dat is niet alleen goed voor henzelf, maar ook voor de samenleving."

Kosten

De gemeente Emmen verwacht dat het ongeveer 230.000 euro per jaar kost om alle mensen die eind vorig jaar op de wachtlijst stonden een baan aan te bieden. Ook besparingen op uitkeringen zijn meegerekend.

Structurele oplossing nodig

De investering van de gemeente in extra plekken is geen structurele oplossing van het probleem. Met de huidige verdeling van het Rijk worden beschutte werkplekken in de ene gemeente niet ingevuld, terwijl in een andere gemeente een wachtlijst ontstaat. De gemeente Emmen roept het Rijk daarom op om de verdeling aan te passen en gemeenten te financieren voor de plekken die ze daadwerkelijk realiseren.