EMMEN - De coronacrisis heeft grote gevolgen voor sportverenigingen en stichtingen zoals zwembaden en sporthallen. Zij hebben te maken met een daling van inkomsten en hogere kosten omdat ze aanpassingen moeten doen om aan de coronarichtlijnen te voldoen. Daarnaast was het voor hen een uitdaging om leden en vrijwilligers te behouden. De gemeente Emmen wil de verenigingen weer op weg helpen met een extra financiële bijdrage. Iedere sportvereniging uit de gemeente kan tot 1 september een aanvraag doen. Afhankelijk van onder meer het aantal leden, is er tussen de 500 en 2.000 euro per vereniging beschikbaar. Voor geprivatiseerde zwembaden is er in totaal 10.000 euro beschikbaar. Daarnaast krijgen de sporthallen in Emmen (Meerdijk), Erica en Nieuw-Weerdinge samen een bedrag van 59.000 euro.


Sportwethouder René van der Weide: “Sportverenigingen en -voorzieningen zijn enorm belangrijk voor fitte, gezonde inwoners. Door de coronamaatregelen en het vele thuis zitten, hebben veel inwoners minder bewogen. Met deze extra financiële ondersteuning willen we verenigingen en stichtingen helpen hun activiteiten weer op te starten en leden en vrijwilligers aan hen te binden”.

In totaal is er 309.000 euro beschikbaar voor sport. Dat bedrag haalt de gemeente uit het budget dat zij van het Rijk heeft gekregen om de financiële gevolgen van corona op te vangen. Voor de sportverenigingen is in totaal een bedrag van 240.000 euro beschikbaar. De verwachting is dat dit voldoende is om alle verenigingen een bijdrage te geven. De vier geprivatiseerde zwembaden in de gemeente krijgen ieder een bedrag van 2.500 euro. De sporthal Meerdijk krijgt 32.000 euro, sporthal Erica 16.000 euro en sporthal Nieuw-Weerdinge ontvangt 11.000 euro. Dit bedrag is gebaseerd op de inkomstenderving van de desbetreffende sporthal.

Subsidieregeling

Sportverenigingen en stichtingen die in aanmerking willen komen voor de subsidie, kunnen zich vanaf volgende week aanmelden via een aanvraagformulier op de gemeentelijke website. De sportverenigingen en stichtingen die bekend zijn ontvangen op korte termijn een brief van de gemeente.