EMMEN - KWF Emmen en M&GEZOND! hebben schaduwdoeken geplaatst bij 20 basisscholen in de gemeente Emmen. De schaduwdoeken beschermen kinderen tegen blootstelling aan de felle zon en gevolgen daarvan wanneer zij op het schoolplein spelen. Wethouder Raymond Wanders heeft op vrijdag 11 juni het laatst geplaatste schaduwdoek onthuld bij OBS Angelslo.


Het KWF Emmen raadt ouders aan om kinderen niet op het heetst van de dag in de zon te laten spelen. Schaduwdoeken kunnen hierbij helpen, thuis maar ook op schoolpleinen waar niet voldoende schaduw is van bijvoorbeeld bomen. Inmiddels is bekend dat bij kinderen die op jonge leeftijd verbranden later (op een leeftijd van 30 – 40 jaar) huidkanker kan ontstaan. De schaduwdoeken dragen bij aan het beschermen van de kinderen en voorkomen van verbranding. Wethouder Raymond Wanders: “Wij vinden het ontzettend belangrijk dat kinderen op school gezond kunnen spelen. Bij zonnig weer betekent dat bijvoorbeeld voldoende schaduw ter bescherming. M&GEZOND! heeft daarom een bijdrage geleverd om de plaatsing van de schaduwdoeken mogelijk te maken. Nu kunnen kinderen fijn en gezond buitenspelen”.

Smeren, kleren, weren
Alle basisscholen in de gemeente Emmen zijn benaderd voor het plaatsen van een schaduwdoek. 20 basisscholen hebben enthousiast gereageerd en een sterke motivatie opgestuurd. M&GEZOND! heeft een financiële bijdrage geleverd, zodat alle 20 basisscholen een doek konden ontvangen. Naast de schaduwdoeken heeft het KWF Emmen nog een aantal belangrijke tips om verbranding te voorkomen, namelijk: smeren, kleren, weren. Gebruik zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30 en smeer daarmee het liefst elke 2 uur in. Ook is het belangrijk dat kinderen met kleding, een zonnebril of petje spelen in de zon en de zon is het meest schadelijk tussen 12 en 15 uur. Zoek daarom de schaduw op. Dit maken de schaduwdoeken ook mogelijk.