NIEUW AMSTERDAM - De muurschilderingen van Vincent van Gogh op de silo in Nieuw-Amsterdam/Veenoord zijn af. Vrijdag 17 juni zijn de muurschilderingen symbolisch overgedragen aan de eigenaren van de silo en de sportschool. Organisatie De Strakke Hand heeft meer dan 250 vierkante meter beschilderd. Aan de ene kant is een portret van de bekende schilder te zien en aan de andere kant het aquarel "Ophaalburg in Nieuw-Amsterdam". De brug die de Van Gogh schilderde ligt dicht bij de silo. Ook is er een tekst die Van Gogh vanuit Drenthe schreef aan zijn broer Theo. Ze zijn minimaal vijf jaar te bewonderen.


Vincent 1833

Het portret van Vincent is ontworpen- en op schildersdoek geschilderd door Jantje Hartman. Zij is amateurschilderes uit Klazienaveen en actief bij het Rembrandt-project in Emmen. Daar werd begin dit jaar de wedstrijd "Vincent 1883" uitgeschreven om een portret van de Drentse Van Gogh te maken. Jantje ging op zoek naar inspiratie en vond via internet het virtuele portret gemaakt door Bas Uterwijk. Ze gaf het schilderij een Drentse twist door de typische Van Gogh-hoed en andere kleding toe te voegen. Dit werk werd gekozen als afbeelding voor de silo in Nieuw-Amsterdam.

Van Goghjaar

De muurschilderingen zijn gemaakt voor het Van Goghjaar. Dit jaar is het 140 jaar geleden dat de bekende schilder drie maanden in Drenthe woonde. Hij vond het Drentse landschap prachtig en ontwikkelde in deze periode zijn passie voor de schilderkunst. Met meer dan 80 evenementen en activiteiten en Van Gogh fiets- en wandelroutes is er veel aandacht voor dit bijzondere jaar. Informatie over het Van Gogh jaar vindt u op vangoghdrenthe.nl.