EMMEN - Emmen heeft op zaterdag 10 februari een primeur voor de provincie Drenthe met een nieuw evenement: Ecstatic Dance. Bij deze wereldwijd opkomende dansbeweging betreedt men de dansvloer in volledig bewustzijn, dus zonder alcohol of drugs te nuttigen. De eerste editie in LOODS13 was binnen no-time uitverkocht.

Initiatiefnemer Jamila Ilaria Peerkhan (34), kan niet wachten om van start te gaan. ,,Mijn intentie voor de Ecstatic Dance in Emmen is om ook hier in de regio een veilig plek te creëren waar mensen samen kunnen komen om bewust te verbinden en in vreugde het leven met elkaar te vieren.”

Voor de in Coevorden woonachtige Peerkhan begon het allemaal met het voorzichtige idee om de behoefte in de provincie te inventariseren. ,,Ik dacht eerst aan een try-out ofzo. Maar de animo bleek dusdanig groot dat we gelijk drie edities konden neerzetten, waarvan de eerste razendsnel uitverkocht was.”

Behalve de kaartjes die over de toonbank vlogen, meldden zich binnen de kortste keren ook 25 vrijwilligers aan, die ze liefkozend engelen noemt. ,,Ik ben zo dankbaar. Eigenlijk is het nu al een succes, en dan moeten we feitelijk nog beginnen.”

Omgangsnormen


Maar wat houdt ecstatic dance eigenlijk precies in? Peerkhan spreekt over een aantal vaste omgangsnormen die standaard tijdens de dansavonden gelden. Zo wordt niet met woorden gesproken (geluid maken mag wel). Alcohol, drugs of andere verdovende middelen zijn niet toegestaan. En mensen doen hun schoenen (en sokken eventueel) uit).

,,Deze regels zijn er niet om je te pesten, maar om je te helpen zo optimaal mogelijk te verbinden met jezelf. We dansen dus nuchter met ons volledige bewustzijn. En de enige high is een ‘natural high’ die vanuit je diepste zelf naar boven komt. Een fantastisch gevoel om eens te mogen ervaren. Jong of oud, voel je welkom om jezelf op jouw manier te dansen en uiting te geven wat in jou leeft!”

Gezamenlijk

Anders aan ecstatic dance, vergeleken met het normale uitgaan, is dat avonden vroeg beginnen en er gezamenlijk in verbinding wordt gestart en afgerond. ,,De inloop is vanaf 19.00, ontvangst met thee en lekkers. Daarna begint de begeleide opening gevolgd door de dans.”

,,Na twee uur heerlijk bewegen sluiten we samen met een zogeheten sharing waarin er veilig gedeeld kan worden hoe alles is ervaren. Hierna is er nog ruimte om gezellig na te zitten en te kletsen.”

Bewustzijnscentrum

In de nabije toekomst wil Peerkhan naast ecstatic dance ook een bewustzijnscentrum starten om mensen te ondersteunen in zelfontwikkeling en lichaamsbewustzijn.

,,Hoe mooi zou het zijn als we een plek kunnen creëren, waar iedereen welkom is en waar we ook onze kinderen kunnen steunen in hun processen van groeien en bloeien? De behoefte is groot en Emmen is er klaar voor.”

AGENDA

10 / 02 Eerste editie Ecstatic Dance Emmen met Dj Sefrijn. (UITVERKOCHT)
09 / 03 Tweede editie Ecstatic Dance Emmen met Dj Martyn Zij.
06 / 03 Derde editie Ecstatic Dance Emmen met Dj De nachtpapegaai.

Locatie: Theater school en productiehuis LOODS13. Rensenpark, centrum Emmen. Minister Kanstraat 16, 7811GP Emmen.

Een ticket kost 20,00. Dit is inclusief drinken en lekkers.
Kaartverkoop via website ecstaticdanceemmen.nl