Aan het einde van het jaar willen wij nog eens een onderwerp aansnijden dat aan boord vaak even aanwezig als vervelend is: corrosie.


Voor metalen die permanent worden blootgesteld aan water en zuurstof is corrosie een constant gevaar. Om dit tegen te gaan wordt gewoon staal "geraffineerd" met een legering van ijzer, chroom en nikkel. Roestvrij staal kan echter ook corroderen bij permanent gebruik in vochtige en zoute omgevingen. Dit treft metalen onderdelen aan dek en onder water evenzeer, want in zoute lucht en een dienovereenkomstig hoge vochtigheidsgraad is de mate van corrosie bijna even ernstig als wanneer het staal in zeewater staat.

De juiste zorg

Het hele schip moet regelmatig van zout worden ontdaan. Het is niet voldoende om bij het wassen alleen de roestvrijstalen delen te ontzouten. Het helpt ook om de roestvrijstalen delen aan dek te polijsten met vilt om het oppervlak te verzegelen. Ruwe middelen of doeken en microvezeldoeken mogen niet voor het onderhoud worden gebruikt. Zeemleer of katoenen doeken zijn de middelen bij uitstek.

De passieve laag

Om corrosie te voorkomen moet het roestvrij staal een intacte passieve laag hebben. Dit ontstaat door de reactie van zuurstof met het chroomgehalte van het roestvrij staal en vormt zich vanzelf. In geval van schade ondersteunt 80 procent fosforzuur de wederopbouw.

Gebruik Duplex

Duplexstaal heeft een uitzonderlijk goede corrosiebestendigheid dankzij het hoge chroomgehalte, gecombineerd met een hoge sterkte (tweemaal die van conventioneel austenitisch roestvast staal). De PRE-waarde (Pitting Resistance Equivalent) is een maat voor de putweerstand van een roestvast staal. Hoe hoger de PRE-waarde, hoe corrosiebestendiger het staal. Vanaf een waarde van 32 wordt een staal geacht bestand te zijn tegen zeewater.

Andere manieren om corrosie te voorkomen:

- Breng oliën, vetten en waterafdrijvende stoffen aan om te voorkomen dat water met een beschermende laag in contact komt met het metalen oppervlak.

- Middelen die aan water worden toegevoegd om de corrosieve werking ervan te verminderen, bijvoorbeeld antivries in het interne circuit van de dieselmotor.

- Middelen die de vochtigheid verminderen, bijvoorbeeld kiezelzuur of ontvochtigingskorrels.

- Een opofferingsanode of zinklaag die zichzelf opoffert om het edeler metaal te beschermen