DRENTE - Goede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak: momenteel telt Drenthe bijna 44.000 energiezuinige huizen met energielabel A. Dit komt neer op zo’n 32,2% van alle woningen in de provincie, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabel registratie van de RVO. Lokaal zijn er wel grote verschillen. De duurzaamste Drentse gemeente is Assen: hier heeft zelfs 39,4% van de woningen energielabel A.

“Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en hebben meestal een duurzame energiebron”, legt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer.

Op landelijk niveau heeft momenteel 34,5% van de woningen energielabel A. In Drenthe ligt dit percentage iets lager. De provincie is hiermee iets minder duurzaam dan gemiddeld, al zijn er wel verschillen per gemeente.

Dit zijn de duurzaamste gemeenten van Drenthe

Koploper in Drenthe is Assen, maar ook in Meppel en Midden-Drenthe staan veel duurzame huizen. De top 5 gemeenten met - naar verhouding - de meeste duurzame woningen is als volgt:

  1. Assen: 39,4% van de woningen heeft energielabel A

  2. Meppel: 36,5% van de woningen heeft energielabel A

  3. Midden-Drenthe: 36,4% van de woningen heeft energielabel A

  4. Hoogeveen: 33,8% van de woningen heeft energielabel A

  5. De Wolden: 31,9% van de woningen heeft energielabel A

In Borger-Odoorn ligt het aandeel woningen met A-label juist het laagst van Drenthe. Slechts 25,4% van de huizen heeft hier momenteel dit duurzame label.

“Het A-label heeft verschillende niveaus, van A tot en met A ++++. Hoe meer plusjes hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter huis genoemd. Zo’n energieneutrale woning wekt op jaarbasis net zo veel energie op als dat het verbruikt. Soms zijn deze woningen zelfs energieleverend,” legt de expert Energie van Independer uit.

In Borger-Odoorn, Westerveld en De Wolden meeste energieslurpers

Momenteel heeft 7,9% van alle woningen in Nederland energielabel F of G. Dit zijn vaak wat oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas. In Drenthe ligt het percentage woningen met een ongunstig label iets lager, hier gaat het om 7,8% van de woningen.

In Borger-Odoorn (13,8%), Westerveld en De Wolden (beide 11,5%) vind je naar verhouding de meeste energieslurpende woningen met energielabel F of G. Ter vergelijking: in Assen komt dit soort huizen het minst vaak voor, slechts 3,6% van de woningen heeft hier een ongunstig energielabel.

Voor meer informatie over dit onderzoek: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/energielabels-2024